Wykorzystanie pietruszki

Wykorzystanie pietruszki Pietruszka znalazła swe zastosowanie przede wszystkim w kuchni jako roślina przyprawowa ale również w medycynie klasycznej oraz medycynie naturalnej. W medycynie klasycznej najczęściej wykorzystuje się nasiona pietruszki zwyczajnej jako środek pobudzający trawienie oraz jako środek łagodzący wzdęcia oraz nadmierne gazy. Korzeń pietruszka znalazł zastosowanie jako środek moczopędny. Pietruszka znalazła również swe miejsce jako rośłina mająca dobrotliwy wpływ na organizm człowieka w przypadku cukrzycy, chorobach kardiologicznych, chorobach wątroby. Świeże liście pietruszki najczęściej wykorzystywane są w przygotowywaniu posiłków i są wykorzystane jako dodatek do kanapek, zup lub surówek gdyż mają dużo witamin oraz minerałów. Nasiona pietruszki wykorzystuje się w leczeniu skazy moczanowej, reumatyzmu oraz artretyzmu. Korzeń pietruszki najgęściej wykorzystywany jest w medycynie naturalnej do leczenia wzdęć, zapalenia pęcherza oraz w dolegliwościach reumatycznych. Pietruszka jest również wykorzystywana w przypadku bolesnych miesiączek gdyż łagodzi bóle menstruacyjne. Pietruszka w kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie. Na pewno nie należy je ograniczać jedynie do pietruszki jako elementu dekoracyjnego gdyż ze względów zdrowotnych powinna znaleźć swoje miejsce w kuchni na stałe. Liście pietruszki dodaje się do zup, mięs duszonych, smażonych, placków, potrawek. Liście na pewno można również wykorzystać przygotowując potrawy z mięs, ryb, owoców morza. Świeże listki pietruszki na pewno muszą się znaleźć we wszelkiego rodzaju sałatkach i surówkach, musach warzywnych, mięsnych, w dipach oraz jako dodatek do past wykorzystywanych do przygotowywania kanapek. Z liści oraz nasion pietruszki przygotowywany jest olejek który służy na skalę przemysłową do przyprawiania mięsa które jest konserwowane lub puszkowane, do sosów, marynat, wyrobów pieczonych i do zup. Z pietruszki można przygotować wspaniałą sałatkę. Wystarczy oliwę, ocet, musztardę, cukier, sól i pieprz wymieszać razem na sos a następnie taki sos schłodzić. Teraz czas na przygotowanie jednej główki sałaty i dość dużo dokładnie posiekanej natki pietruszki. Mieszamy to razem i polewamy schłodzonym sosem.