Ryby i grzyby

Ryby i grzyby Na szczęście ryby naszych wód prawie nigdy nie są szkodliwe i toksyczne. Jednakże rozpowszechnienie mrożonek pozwala na jedzenie ryb złowionych w każdej innej części świata, a moda na żywność egzotyczną wymagają znajomości trujących ryb raf koralowych, zwłaszcza jeżeli są one szczególnie duże i apetyczne. W każdym razie nigdy nie wolno spożywać wnętrzności ryb oraz ikry. Mogą one zawierać cyglatoksynę – truciznę, której nie można zlikwidować nawet podczas długiego gotowania. Niebezpieczne są również mureny oraz surowe węgorze. Ponadto niebezpieczna jest cała rodzina ryb kul, które w Japonii spowodowały cała serię zatruć pokarmowych. Ikra wielu powszechnie spożywanych ryb słodkowodnych może być zanieczyszczona bardzo trującą substancją toksyczną, która w kilka godzin po spożyciu wywołuje mdłości, wymioty, dreszcze, aż do paraliżu i śmierci. Chodzi przede wszystkim o ikrę szczupaka, głąbieli, lina, karpia, brzany i zębacza. Same te ryby mogą być oczywiście najspokojniej w świecie spożywane, trzeba tylko uważać i eliminować ikrę. Każdego roku dziesiątki osób ulega poważnemu zatruciu grzybami i umiera z tego powodu. Grzyby leśne są o wiele smaczniejsze niż hodowlane, ale niezwykle niebezpieczne i dlatego należałoby unikać zarówno ich zbioru jak i spożywania. Zbyt często lekkomyślność w tej dziedzinie wiele osób zapłaciło ciężką chorobą i wielodniowym leczeniem szpitalnym, które – mimo wysiłków lekarzy – kończyło się śmiercią pacjenta. Metody doświadczalne mające na celu sprawdzić jadalność grzyba nie mają absolutnie żadnej wartości. Jednym z takich sposobów jest podczas gotowania grzyba sprawdzać czy zmienia on kolor. Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że trucizny zawarte w grzybach są substancjami, których nie można zniweczyć nawet długim gotowaniem. Jeśli jednak dla osoby niedoświadczonej jest niemożliwe rozróżnienie grzybów jadalnych, to dość łatwo jest rozpoznać natychmiast te trujące. Natura dostarczyła nam klucz, aby móc to odkryć. Chodzi o trzy bardzo widoczne cechy: blaszki, białe prążki na trzonie i osłona u spodu nóżki. Jeżeli grzyb ma jedną z tych trzech cech, jest na pewno trujący.