Owoce i warzywa

Owoce i warzywa Owoce i warzywa Nie tylko grzyby, ale i inna żywność pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego może być naturalnie toksyczna. Niezależnie od sposobu przygotowania i przechowywania może zawierać substancje szkodliwie działające na nasz organizm. Na szczęście, tego rodzaju jedzenie nie jest bardzo rozpowszechnione na naszych stołach. Dobrze jest jednak znać przynajmniej głównych jego przedstawicieli podzielonych w oparciu o niebezpieczeństwa, które przedstawiają. Bardzo rozpowszechnionym zagrożeniem jest cyjanowodór zawarty w pestkach wielu owoców. Zawierają go pestki gorzkich migdałów, brzoskwiń, moreli, śliwek, wiśni. Mają tę cechę także nasiona roślin egzotycznych, które coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Czasami bardzo popularna żywność, spożywana w dużych ilościach, może okazać się toksyczna dla organizmu, na przykład owoce i warzywa żółte jak marchew, morele czy żółte dynie jedzone w dużych ilościach przez dłuższy czas mogą powodować karotemię, która objawia się żółto-pomarańczowym zabarwieniem skóry.