Choroby spowodowane jedzeniem

Choroby spowodowane jedzeniem Przygotowanie i konserwacja jedzenia wymagają zachowania najwyższego stopnia czystości, przede wszystkim dlatego, aby zapobiec zatruciom pokarmowym wynikającym z zanieczyszczenia spożywanego produktu zarazkami i bakteriami. Oto trzy główne niebezpieczeństwa wynikające z zanieczyszczenia żywności wymienione w porządku rosnącym według ciężkości zatrucia: zatrucie gronkowcem, salmonellą oraz zatruciem jadem kiełbasianym. Zakażenie gronkowcem nigdy nie jest ciężkie i trwa najwyżej dwa dni. Ujawnia się od jednej do siedmiu godzin po posiłku nagłym atakiem mdłości, biegunką, wymiotami, skurczami żołądka. Salmonella natomiast atakuje po zjedzeniu zainfekowanej żywności zawierającej mięso, drób, jajka, drożdże, wędzone ryby, mleko w proszku lub czekoladę. Wywołuje biegunkę, ból brzucha, gorączkę, wymioty. Zatrucie jadem kiełbasianym spowodowane jest zjedzeniem przetworów przygotowanych w domu, szczególnie z użyciem fasoli, kukurydzy, szpinaku, grzybów, oliwek, tuńczyka. Objawia się mdłościami, wymiotami, bólami brzucha, zawrotami głowy, trudności oddechowe aż do paraliżu dróg oddechowych.