Bazylia pospolita i tymianek pospolity

Bazylia pospolita i tymianek pospolity Bazylia pospolita inaczej zwana także bazylią wonną i bazylijką zwyczajną występuje w wielu odmianach smakowych. Roślina ta ma korzenny, słodkawy i pikantny zapach i smak. W kuchni wykorzystywana jest przede wszystkim do dań włoskich, fantastycznie pasuje do sosów na bazie pomidorów. Ponadto używa się jej między innymi do sałatek, ryb, drobiu, mięsa wieprzowego, zup itp. Bazylia bardzo dobrze wpływa na trawienie – łagodzi niestrawności, wzdęcia, kolkę, zapobiega nudnościom, a także na poprawę nastroju (działanie antydepresyjne). Wdychanie oparów herbatki z bazylii ma działanie przeciwgorączkowe, z kolei zimna herbata pomoże na problemy z oczami. Napar taki przygotowuje się ze świeżych liści bazylii z dodatkiem niezmielonych nasion. Pomocna może być także przy migrenowych bólach głowy. Działa przeciwbakteryjnie. Bazylia jest rośliną jednoroczną, wymaga pełnego słońca i lubi być często podlewana, jednak nie nadmiernie. Nie lubi niskich temperatur, dlatego wysiewa się ją sześć tygodni przed ostatnimi wiosennymi przymrozkami. Poza właściwościami leczniczymi i wykorzystaniem w kuchni, bazylia również pięknie przyozdobi kuchnię, czy balkon. Tymianek pospolity. Pełna nazwa tej rośliny to macierzanka tymianek. Jest to ziele zawierające dużą ilość olejku eterycznego, przez co ma działanie bakteriobójcze, nawet na drobnoustroje, z którymi nie radzą sobie antybiotyki. Poza tym używa się go w zapaleniu górnych dróg oddechowych, przy ostrym kaszlu, chrypce, problemach z odksztuszaniem itp. Stosuje się go w nieżytach jelit i żołądka – pomaga skutecznie przy biegunce. Pomaga w trawieniu. Jego silny aromat sprawia, że jest chętnie wykorzystywany w kuchni, zwłaszcza francuskiej. Jest również podstawowym składnikiem ziół prowansalskich. Jego smak jest nieco gorzkawy. Tymianek jest rośliną wieloletnią, o wysokości ok. 20-30cm, o drobnych listkach i kwiatkach (kwitnie latem), bardzo podobny do macierzanki. Nasiona tego ziela wysiewa się w kwietniu, jednak nie jest to jedyna droga pozyskania tej rośliny. Jej rozmnażanie możliwe jest także poprzez podział korzeni. Lubi miejsca dobrze nasłonecznione i nie ma specjalnych wymagań glebowych. Tymianek można suszyć powiązany w pęczki, bądź rozłożony płasko w cieniu i w temperaturze niższej niż 30 stopni Celsjusza. Po wysuszeniu liście i kwiatki już bez łodyżek przechowuje się w szczelnie zamkniętym pojemniku i rozdrabnia dopiero przed użyciem.