Alergie pokarmowe

Alergie pokarmowe Może się komuś zdarzyć, że pod koniec dobrego obiadu, spotyka go nieprzyjemna niespodzianka: pokrzywka, astma, wymioty, problemy z jelitami. Często winę przypisuje się zepsutej żywności. W rzeczywistości może chodzić właśnie o alergię na dany produkt. Alergie pokarmowe są podstępne. Zazwyczaj ujawniają się w dzieciństwie lub w okresie dojrzewania, ale mogą wystąpić również u dorosłych, zwłaszcza gdy spożywają oni produkty konserwowanie lub jedzenie z puszek. Nadużywanie alkoholu również może sprzyjać pojawieniu się alergii, gdyż ułatwia on wchłanianie substancji pokarmowych, na które organizm reaguje negatywnie. Trudno jest przewidzieć na jaki rodzaj produktu dana osoba jest uczulona. Często reakcja organizmu nie zachodzi po jednorazowym spożyciu, lecz po konsumpcji przedłużonej. Wystąpieniu objawów alergicznych sprzyja również okresowe osłabienie organizmu. Należy więc ustalić, który składnik diety jest odpowiedzialny za uczulenia, z jeżeli objawy powtarzają się, lepiej powierzyć sprawę lekarzowi. Istnieją wszakże pewne typy żywności, które szczególnie łatwo wywołują alergie. Okazuje się, że mniej więcej połowa żywności produkowanej na świecie jest fałszowana lub niejadalna jeszcze zanim trafi na stoły. Powody są różne: infekcje bakteryjne, pleśnie, mikroorganizmy chorobotwórcze lub pozostawienie bez konserwacji łatwo psujących się produktów. Najważniejsze środki ochrony własnego zdrowia znajdują się właśnie w kuchni. Posługujemy się nimi, zwracając baczną uwagę na stan żywności nabytej lub przygotowywanej w domu, przechowując ją w odpowiednim miejscu i dokładnie przestrzegając wszystkich wymogów higienicznych. Poziom technologii i higieny osiągnięty obecnie przez przemysł żywieniowy oraz nowe normy legislacyjne dotyczące produkcji, są w stanie zagwarantować maksimum bezpieczeństwa, jeżeli chodzi o jakość żywności produkowanej fabrycznie. Co innego dzieje się z żywnością naturalną, czyli produkowaną na wsi lecz poza kontrolą państwa. Okazało się, że dawne praktyki, czyli owoce jedzone tuż po zerwaniu, mleko pite prosto od krowy, przetwory babci, wcale nie są godne polecenia. Przykłady te mogą powodować zatrucia pokarmowe i inne choroby.